bakamedellie.blogg.se

2016-11-13
13:27:00

citron kolor

100 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1 citron

Så här gör du
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125°, rör om då och då. Koktid kan variera mellan 15-30 minuter beroende på hur vid kastrullen är. Riv det yttersta av skalet på citronen och blanda i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna ca 20x30 cm (för 80 st). Häll smeten i pannan. Låt kolan stelna något. Skär eller klipp den i bitar.
Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: